ساس‌ها از طریق فرآیندی به نام تلقیح ضربه‌ای تکثیر می‌شوند، جایی که ساس نر، پوسته ماده را شکاف داده و اسپرم را به داخل حفره بدن ساس ماده تزریق می‌کند. اسپرم در بدن ماده حرکت کرده و تخمک‌های او را بارور می‌کند. در طول شش تا هشت هفته بعد، ساس ماده تقریباً یک تخم در روز خواهد گذاشت.

حشره ساس نر و ماده از لحاظ شکل ظاهری تقریباً مشابه هستند.

تولید مثل و جفت‌گیری ساس تختخوابی

رنگ ساس: رنگ هر دو جنس نر و ماده قهوه‌ای متوسط بوده که پس از تغذیه تیره و مشکی می‌شوند.

شکل و اندازه ساس: ساس نر و ماده از نظر ظاهری شباهت زیادی به یکدیگر دارند، از جمله اینکه هر دو دارای 6 پا هستند که دو تا در جلو و چهار پا در عقب قرار دارند. هر دو جنس دارای یک سر کوچک، دو چشم که به سختی با چشم غیر مسلح قابل مشاهده هستند، یک قفسه سینه و بخش شکمی هستند. تفاوت‌ها فقط در بخش شکمی قابل مشاهده است؛ ماده‌ها دارای شکم گرد و نرها انتهای شکم تیز و کشیده دارند. ساس نر و ماده همچنین در قسمت سر دارای دو آنتن هستند و یک بخش به نام پروبوسیس که یک لوله کوچک است و از طریق آن از خون میزبان تغذیه می‌کنند.

حرکت: ساس‌ها اغلب حرکت بسیار سریعی دارند که این ویژگی به فرار سریع آن‌ها کمک می‌کند.

تولید مثل در ساس تختخوابی:

تولید مثل و تکثیر ساس تختخوابی از طریق تلقیح تروماتیک صورت می‌گیرد. ساس ماده هیچ اندام تناسلی باز ندارد و ساس نر از طریق سوراخی که در شکم ساس ماده ایجاد می‌کند، اندام تناسلی خود را وارد بدن ساس ماده می‌کند. گاهی ساس نر تلاش می‌کند با ساس نر دیگری هم از این طریق جفت‌گیری کند.

ماده فورمون، به عنوان ماده هشداردهنده، متشکل از E2 octenal و E2 hexenal است که زمانی ترشح می‌شود که ساس‌ها حمله کرده و شروع به انتشار فورمون می‌کنند. مطالعات نشان داده‌اند که این ماده هشداردهنده زمانی ترشح می‌شود که یک ساس نر با نر دیگر جفت‌گیری کند.

مراحل زندگی ساس تختخوابی شامل شش مرحله است که پنج مرحله نابالغ و یک مرحله بلوغ می‌باشد.

ساس‌ها در طول زندگی خود 200 تا 300 تخم می‌گذارند که 90 درصد آن‌ها به پوره و حشره بالغ تبدیل می‌شود.

مقایسه اندازه ساس نر و ماده

ساس‌ها در مرحله ابتدایی از تخم تشکیل می‌شوند. اندازه تخم ساس‌ها یکسان و بسیار ریز است و به راحتی قابل مشاهده نیست. سپس تخم‌ها به پوره یا نمف تبدیل می‌شوند که پوره‌ها تا زمانی که به طور کامل بالغ نشوند اندازه یکسانی دارند. ساس در حالت بالغ به اندازه یک دانه سیب است. نرها به دلیل انتهای شکم تیز، پس از تغذیه کمی کشیده‌تر و بلندتر به نظر می‌آیند، در حالی که ماده‌ها پس از تغذیه از خون، شکم‌شان گردتر شده و پهنای شکم افزایش می‌یابد تا خون بیشتری جذب کنند.

مقایسه شکل ظاهری ساس نر و ماده

تفاوت اصلی همان‌طور که گفته شد در قسمت شکمی ساس‌های نر و ماده است که پس از تغذیه از خون، شکل ظاهری ساس بهترین نشانه برای مقایسه ساس نر و ماده از یکدیگر است. البته با رشد بیشتر ساس‌ها و تغذیه بیشتر، تشخیص این تفاوت‌ها سخت‌تر می‌شود.

حشره ساس نر و ماده در قسمت شکمی خود نقش‌هایی دارند که به شکل نوارهایی از راست به چپ بدن کشیده شده است. این مکانیسم مانند آکاردئون عمل می‌کند و به ساس کمک می‌کند که در حین تغذیه شکم خود را به راحتی گسترش دهد. شکل این نوارها در ساس نر و ماده کمی تفاوت دارد. قسمت انتهایی بدن ساس ماده یک بخش خط رأس مانند با یک شیار قابل مشاهده است که همان هموکوئل (محل نگهداری تخم) است. از سوی دیگر، در ساس ماده نوارها کمی بالاتر از خط رأس تا حدودی انحنا پیدا می‌کنند، در حالی که در ساس نر، خطوط و نوارها کاملاً صاف هستند. بنابراین، ابتدا می‌توان ساس‌ها را از روی شکم شناسایی کرد و پس از آن از روی خطوط روی بدن، آن‌ها را از یکدیگر تشخیص داد.

شناخت ساس نر از ماده اهمیت زیادی دارد؛ چرا که با شناسایی جنس نر و ماده، می‌توان بهترین روش و شیوه را برای کنترل و ریشه‌کن کردن استفاده کرد. همچنین تشخیص میزان آلودگی محیط از این طریق آسان‌تر است.

در صورت مشاهده علائم ساس (لکه‌های سیاه و لکه‌های خون) در منزل، با کارشناسان شرکت سمپاشی آریا تماس بگیرید تا در شناسایی نوع ساس نر و ماده و همچنین روش‌های کنترل و سمپاشی ساس با سموم ساس‌کش تضمینی در اسرع وقت اقدام کنند تا از پیشرفت آلودگی در منزل شما جلوگیری شود.

کارشناسان شرکت سمپاشی آریا پس از تشخیص میزان آلودگی و بازرسی محل، بهترین و اصولی‌ترین روش مبارزه با ترکیب روش‌های شیمیایی و بیولوژیکی را در محل اجرا کرده و نکات لازم جهت پیشگیری از ورود مجدد حشره ساس به منزل شما را ارائه و آموزش می‌دهند.

جهت رزرو و کسب اطلاع از قیمت سمپاشی ساس با ما تماس بگیرید.

مقایسه رنگ ساس نر و ماده

هر دو جنس دارای رنگ قهوه‌ای تا مشکی هستند و تنها یک تفاوت جزئی دارند. از آنجا که ماده‌ها تخم‌ریزی می‌کنند و قبل از هر بار تخم‌ریزی نیاز به تغذیه از خون دارند، خون بیشتری نسبت به نرها می‌خورند و به همین دلیل رنگ تیره‌تری دارند.

مقایسه گزش ساس نر و ماده

تنها منبع تغذیه هر دو جنس نر و ماده خون است و به طور خاص خون انسان را ترجیح می‌دهند. ساس‌ها بیشتر در حین استراحت انسان‌ها و در هنگام دفع دی‌اکسید کربن و گرما از بدن فرد جذب می‌شوند.

اولین ساس شناسایی شده با نام bat bug یا ساس خفاشی بوده که در غارها مشاهده می‌شد و از خفاش‌ها تغذیه می‌کرد. پس از آن، ساس تختخوابی یا bed bug شناخته شد که از خون گرم انسان تغذیه کرده و در منازل مستقر می‌شود.

بخش دهانی حشره ساس نر و ماده مشابه است. این بخش از دو قسمت تشکیل شده که بخش بلندتر پروبوسیس (proboscis) نام دارد، اندامی شبیه لوله یا نی بلند که ساس‌ها از آن برای مکیدن خون استفاده می‌کنند.

بخش دیگر دهانی کمی کوتاه‌تر است و از آن برای ایجاد خراش و سوراخ روی سطح بدن میزبان استفاده می‌شود، سپس از طریق پروبوسیس خون را می‌مکند. ساس‌های ماده بعد از هر بار تخم‌ریزی نیاز به تغذیه از خون دارند؛ بنابراین، ساس ماده گزش بیشتری برای تغذیه ایجاد می‌کند.

سوالات متداول سمپاشی ساس:

۱. آیا حشره ساس تختخوابی برای انسان خطرناک است؟
پاسخ: حشره ساس تختخوابی معمولاً خطری مستقیم برای سلامتی انسان ندارد، اما می‌تواند از طریق انتقال بیماری‌ها و ایجاد حساسیت‌های پوستی مشکل‌ساز شود.

۲. چگونه می‌توان از حشره ساس تختخوابی جلوگیری کرد؟
پاسخ: جلوگیری از ورود ساس‌ها به محیط زندگی با استفاده از پوشش‌های محافظ بر روی تخت، تمیز نگه داشتن محیط و استفاده از مواد دفع حشرات امکان‌پذیر است.

۳. چگونه می‌توان از حشره ساس تختخوابی خلاص شد؟
پاسخ: استفاده از روش‌های شیمیایی یا غیرشیمیایی برای کنترل و دفع ساس‌ها، همچنین انجام تمیزی عمیق و استفاده از ابزارهای مخصوص می‌تواند کمک‌کننده باشد.

۴. آیا حشره‌کش‌های موجود در بازار برای مبارزه با ساس‌ها موثر هستند؟
پاسخ: بله، حشره‌کش‌های مختلفی برای مبارزه با ساس‌ها در بازار موجود است که می‌تواند مؤثر باشد، اما باید به دقت راهنمایی تولیدکننده را دنبال کرد و از آنها به درستی استفاده کرد.

۵. آیا ساس‌ها می‌توانند بیماری‌هایی را به انسان منتقل کنند؟
پاسخ: بله، ساس‌ها می‌توانند برخی بیماری‌ها مانند ویروس‌های هپاتیت را منتقل کنند و باعث التهاب‌های پوستی مانند خارش‌های آلرژی‌زا شوند.