عبدالرضا میراولیایی، مدیر برنامه مدیریت بیماریهای منتقله از پشه آئدس مهاجم در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، در پاسخ به این پرسش که پشه آئدس بیشتر در کدام مناطق کشور فعالیت دارد، بیان کرد: "استان گیلان در شمال کشور تقریباً در تمامی مناطق به پشه آئدس آلوده است."
همچنین او افزود: "استان سیستان و بلوچستان، به ویژه در بخش جنوبی استان نظیر چابهار و کنارک، استان هرمزگان در تقریباً تمامی مناطق و استان بوشهر در شهرستانهای کنگان و عسلویه به پشه آئدس آلوده هستند."
وی ادامه داد: "مناطق شمالی کشور بیشتر به پشه آئدس البوپیکتوس آلودهاند که یکی از گونههای مهاجم آئدس است. مناطق جنوبی کشور به آئدس اجیپتی آلودهاند که این نوع آئدس نیز مهاجم است. در واقع، دو نوع آئدس مهاجم داریم؛ یکی پشه آئدس که بومی کشور ما نیست و از جایی دیگر وارد شده و دیگری آئدسی که بومی کشور ماست و مهاجم نیست و بیماری را منتقل نمیکند و تنها گزش آن مشکل خاصی ایجاد نمیکند."
گزارشات مرتبط
میراولیایی درباره بیماری دانگ توضیح داد: "انتقال بیماری دانگ و بیماری چیکونگونیا عمدتاً از طریق نیش پشه آئدس مهاجم است. تب دانگ، که به عنوان تب استخوانشکن نیز شناخته میشود، با تب ناگهانی بیش از ۳۸ درجه، سردرد، بدندرد و درد پشت چشم همراه است. همچنین، بیمار ممکن است علائمی مانند تهوع، استفراغ و دلدرد داشته باشد و حتی ضایعات پوستی شبیه به سرخک در بدن بیمار ایجاد شود. در موارد شدیدتر، بیمار ممکن است دچار خونریزیهای مخاطی شود. بیماری دانگ در ۷۰ الی ۸۰ درصد موارد کمعلائم است و شبیه به سرماخوردگی و کرونا است."
مدیر برنامه مدیریت بیماریهای منتقله از پشه آئدس مهاجم در وزارت بهداشت افزود: "در موارد نادری، بیمار به مراقبتهای ویژه و بستری در بخش آیسییو نیاز دارد. میزان مرگ و میر بیماری دانگ حدود ۲.۵ درصد است که به زمان مراجعه بیمار به مراکز درمانی و کیفیت اقدامات درمانی بستگی دارد. اگرچه مرگ و میر بیماری دانگ زیاد نیست، اما پشه آئدس میتواند افراد زیادی را نیش زده و به بیماری مبتلا کند، که این امر اهمیت بیماری را افزایش میدهد."
اقدامات پیشگیرانه
میراولیایی تصریح کرد: "بیش از ده سال گذشته، یک نظام مراقبتی در کشور، به ویژه در مبادی ورودی، طراحی شده که براساس آن، تلههایی کارگذاری شده تا به محض ورود پشه به کشور، آن را شناسایی و نابود کنیم. در سال ۹۸ این پشه به همین شکل شناسایی شد و همکاران ما بلافاصله کارهای کنترلی و سرکوب ناقل را آغاز کردند."
وی ادامه داد: "تشخیص به موقع بیماران نیز با آموزش نیروهای بهداشتی و درمانی در دستور کار قرار دارد و بیمارانی که شناسایی شدهاند از طریق همین آموزشها بوده است. ما از معدود کشورهایی هستیم که پیشبینیهای لازم را برای مقابله با آئدس داشتهایم. اکثر کشورهای اطراف ما به این پشه آلوده هستند و تعداد زیادی بیمار دانگ دارند که تعدادی از آنها فوت شدهاند، اما در کشور ما اول پشه را شناسایی کردهایم و بعد از آن بیماری را پیدا کردهایم و این بسیار خوب است، چراکه در بسیاری از کشورها ابتدا اپیدمیها و همهگیریهای گستردهای با مرگ و میر بالا رخ داده و سپس متوجه شدهاند که کشورشان به پشه مهاجم آئدس آلوده شده است."
وضعیت کنونی
مدیر برنامه مدیریت بیماریهای منتقله از پشه آئدس مهاجم در وزارت بهداشت تاکید کرد: "از سال ۹۵ تا امسال ۷۵ مورد بیماری دانگ شناسایی کردهایم که همه این بیماران به کشورهای آلوده به این پشه مسافرت داشتهاند. این موارد از لحاظ اپیدمیولوژیک، وارداتی محسوب میشوند. اما از اردیبهشت امسال تعداد زیادی از بیماران از امارات متحده عربی وارد کشور شدهاند و عموماً در استان فارس شناسایی شدهاند. با هوشیاری سیستم سلامت و آموزشهایی که به پزشکان ارائه شده و استفاده از کیتهای تشخیص سریع، این بیماران به سرعت شناسایی شدهاند. تاکنون بیش از ۱۲۰ مورد بیمار مبتلا به دانگ شناسایی شده و تنها یک مورد فوتی گزارش شده است."
وی شایعات مربوط به فوت تعداد زیادی از بیماران دانگ را تکذیب کرد و گفت: "اقدامات پیشگیرانهای نیز در کشور انجام دادهایم. علیرغم عدم اطلاعرسانی از سوی امارات، همکاران ما این بیماران را شناسایی کردهاند. بیمارانی نیز از کشورهای عمان، بنین و پاکستان داشتیم، اما عمدتاً از امارات بودهاند. خوشبختانه دو آزمایشگاه در کشور، یکی در پاستور و دیگری در بندرعباس، قدرت تشخیص سریع بیماری را دارند و کیتهای تشخیص سریع نیز در کل کشور توزیع شدهاند."